• 463
  • 489

La Gallina Flor d’ametller és autòctona de Catalunya; des de fa molts anys que es cria en zones rurals d’aquesta terra, i es caracteritza per ser una gallina de mida reduïda, elegant i desperta, de diferents colors de base, però sempre clapada de blanc , recordant els pètals de les flors de l’ametller.

La seva gran utilitat en el galliner ha estat sempre la d’incubar, tant els seus propis ous com la d’altres espècies, això i el seu caràcter dòcil fan que sigui un animal molt fàcil de criar.

Des de fa relativament poc que es va iniciar la seva recuperació i selecció (ja que el nombre d’exemplars era molt escàs i es temia per la seva desaparició). Actualment hem creat l’associació (Arfa) Associació De avicultors de la Raça Flor De ametller, per unir els criadors, preservar la seva conservació i treballar per millorar.

ANTECEDENTS DE LA RAÇA

És difícil parlar d’un origen concret de la raça flor d’ametller, ja que fins ara no s’ha trobat cap document antic (escrit ni fotogràfic) que ens mostri-en temps o en espai-on i des de quan es criaven aquestes aus actualment tan “estimades”.

Del que si disposem és d’una sèrie d’informació, que de manera oral, diferents persones lligades al món rural ens han anat transmetent a través de diverses generacions. (Gràcies a elles avui podem conèixer i gaudir de les Flors d’ametller).

Tots ells coincideixen en parlar d’una gallineta de mida reduïda. que es caracteritzava pel seu plomatge clapat de blanc i que per això li deien flor d’ametller, a més es coincideix a dir que el tipus de cresta era senzilla i les potes blanques

També cal remarcar les excel · lències que es parlen sobre l’aptitud per covar els ous i criar els pollets, tant els seus propis com els d’altres espècies del galliner.

Aquests testimonis se centren principalment en la meitat sud de Catalunya (algunes comarques barcelonines, Penedès, Camp de Tarragona, etc), encara que també es coneix de l’existència d’aquestes aus en altres llocs com les comarques gironines i algunes zones de la Catalunya interior.